Bevalling

Ben ik bang voor de bevalling..?

Binnen nu een een paar weken is het zover, de bevalling komt eraan. Die kleine frummel in mijn buik die moet er rond nog uit. En laten we even vooropstellen hij is er makkelijker in gegaan dan dat hij er uit gaat komen. Iets met een meloen en een klein gaatje. Ik denk dat geen een vrouw nou echt staat te springen om te moeten bevallen, maar goed de mannen kunnen het nou eenmaal niet van ons overnemen dus we zullen wel moeten.

Vliezen breken, weeënopwekkers en de pijnpomp

Bij de bevalling van Liam ging ik de eigenlijk blanco in, al die verhalen die je van iedereen hoort en op tv voorbij ziet komen is voor iedereen verschillend en vaak horor. Ook werd ik bij Liam door middel van een ballonkatheter ingeleid, nadat mijn vliezen gebroken werden kreeg ik weeënopwekkers.  Na een uur trok ik het niet meer en vroeg ik om remifentanil (de pijnpomp). Al snel lag ik daar op aangesloten en kreeg ik een heerlijk stoned gevoel en was compleet van de wereld. De uren vlogen voorbij en eigenlijk weet ik zo goed als niks meer van de hele bevalling.

Aangezien ik dus vorige keer ben ingeleid weet ik net als elke vrouw die voor het eerst zwanger is, niet wat ik kan verwachten. Hoe voelen bijvoorbeeld beginnende weeën? Oké ook als je vorige keer spontaan bent bevallen zal je het ook wel weer vergeten zijn, maar toch als het een aal begint zal je het dan denk ik weer snel herkennen.

Bang voor de bevalling

Hoewel de laatste loodjes voor mij nu echt zijn aangebroken wil ik nog even niet aan de bevalling denken. Ondanks dat je van te voren al weet dat het niet bepaald een pretje gaat worden ben ik er niet bang voor. De kleine man die zal er toch uit moeten. Aangezien het ook nog zomaar zo’n 3 weken kan gaan duren heeft het dus weinig zin om mij er nu al druk om te gaan maken.

Toch schiet er af en toe wel door mijn hoofd, hoelang zou het deze keer duren? Zou ik pijnbestrijding nodig hebben of zouden er opstartproblemen zijn? Vaak zeggen ze een tweede kindje gaat sneller, iets waar ik mijzelf maar niet aan vast ga houden want dan zal je net zien, het duurt dubbel zo lang. Tegen de pijn hebben ze gelukkig genoeg keuze dus als ik die nodig heb sla ik het zeker niet af. En die opstartproblemen, ja die heb je zelf niet in de hand. Je kunt er alleen maar proberen om er zo relaxt mogelijk in te gaan.

Afleiding

Als je bang bent voor de pijn en niet weet wat je te wachten staat, kan je dit ook nog duidelijk aangeven aan je verloskundige. Zij zijn hier natuurlijk zo ervaren mee dat ze je nog de nodige tips kunnen geven. Voor sommigen helpt het ook om op zwangerschapsyoga te gaan of een pufcursus te volgen. Hiermee word je wat bewuster van je lichaam en ligt de focus op ontspannen. Mocht je hier net als ik geen interesse in hebben, hebben we gelukkig altijd nog Netflix, Spotify of een goed boek. Deze dingen kunnen je ook nog helpen om te ontspannen tijdens de bevalling.

‘We can do this…’
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge