tandarts

Een bezoekje aan de tandarts is belangrijk voor elk gebit…

Sinds Liam 2,5 jaar oud is gaan wij elke 3 maanden met hem naar de tandarts. Weer een spannende mijlpaal want hoe reageert een kind in een vreemde omgeving waarbij een vreemd iemand in je mond gaat kijken. Aangezien ik in mijn werk als kapster kindjes knippen af en toe een hele opgave vind, zal dit voor een tandarts soms niet heel anders zijn. 

tandarts

Naar de tandarts

Bij de eerste afspraak werd Liam heel lief geholpen door een assistente. Er werd een knuffelpaard op de stoel gezet En telden ze samen de tandjes. Ook mocht Liam helpen met het tandenpoetsen. Nadat hij daarmee klaar was mocht hij een cadeautje uitzoeken en was de afspraak weer voorbij. Ik moet wel heel eerlijk zeggen dat ik niet verwacht had dat hij het de eerste keer zo goed zou doen.

Bij de tweede afspraak gingen ze weer de tandjes van het paard tellen, en vroeg ze of ze die van Liam mocht tellen. Dat vond hij natuurlijk wel interessant. Te telde zijn tanden en er bleek ook al een beetje tandsteen te zitten. Dit mocht ze met een haakje weghalen, daarna nog even tandenpoetsen en konden we nadat hij een cadeautje had uitgezocht weer naar huis. Ook deze keer ging het super goed en deed hij netjes wat ze vroeg.

Gisteren stond alweer de derde afspraak gepland. Hij had er zoveel zin in dat hij gelijk weer op de stoel wilde gaan zitten. De tandjes werden weer gecontroleerd, dit keer zat er geen tandsteen dus konden gelijk zijn tandengepoetst worden. Ook dit keer werd hij weer verwend met een tandenborstel en een cadeautje. Door het wat spelenderwijs te doen en ze te verwennen, vind hij het helemaal niet erg om naar de tandarts te gaan. Over drie maanden gaan we dus weer vol enthousiasme naar de tandarts.

tandartsVoorbereiden op de tandarts

Voordat je met je kind naar de tandarts gaat kun je ze alvast een beetje uitleggen wat er gedaan wordt.  Zoals tandjes tellen en tandjes poetsen. Vertel ook zeker niet teveel, wanneer je over boren etc begint kan het je kind ook weer bang maken. Ook kun je je kind alvast meenemen als je zelf naar de tandarts gaat, zo kunnen ze een beetje rondkijken en zien wat er gedaan wordt. Wees vooral zelf ook relaxt, wanneer je zelf bang bent of gaat zeggen dat het pijn kan doen, gaat je kind dit juist overnemen. Een tandartsbezoekje hoort er nou eenmaal bij. Oja een bezoek begint trouwens ook al een stuk relaxter als ze van te voren nog even lekker kunnen spelen in de wachtkamer. En wanneer een tandartsbezoek nou echt geen succes is, jammer dan volgende keer beter.

Waarom met je kind naar de tandarts?

Vanaf dat je kind twee jaar is adviseren ze om naar de tandarts te gaan. Een bezoekje aan de tandarts is natuurlijk belangrijk voor elk gebit, jong en oud. Rond deze leeftijd zijn de meeste tandjes al wel doorgekomen en worden de tandjes blootgesteld aan suikers en zuren. Goed tandenpoetsen is dan natuurlijk hele belangrijk om tandplak en gaatjes te voorkomen. Echter kun je dit natuurlijk nooit helemaal voorkomen. Maar goed voorkomen is beter dan genezen. Het is dan ook belangrijk dat dit vroegtijdig opgespoord word door de tandarts.  Meestal is het net zo als bij een volwassene dat twee keer in een jaar voldoende is. Vaker hoorde ik (in ieder geval bij ons in de buurt) dat er toch wel geadviseerd wordt om elke drie maanden terug te komen. Hierdoor kunnen ze wennen en kan de gezondheid van de tanden goed in de gaten houden worden.tandarts

 

Vergoed

Over het algemeen word een tandarts bezoek tot je kind 18 jaar is gewoon vergoed vanuit het basispakket. Ook het eigen risico is hier niet van toepassing. Hieronder vallen de controles, fluoridebehandeling en de vullingen. De bezoekjes kost je hooguit 10 minuten dus waarom zou je dan niet af en toe gaan?

Hoe vaak ga jij met je kindje(s) naar de tandarts?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge