Nipt

Combinatietest of NIPT…

Wanneer het einde van het eerste trimester in de zwangerschap nadert kan je kiezen of je een combinatietest of een NIPT uit wilt laten voeren. Hiermee wordt onderzocht of je kindje mogelijk het down-, edwards- of patausyndroom heeft. 

Beiden zijn natuurlijk zeker niet verplicht, maar sommige ouders hebben een verhoogd risico of willen graag van te voren weten wat ze kunnen verwachten. 

De combinatietest 

De combinatietest wordt tussen de negen en de veertien weken van de zwangerschap gedaan. Dit door middel van een bloedonderzoek en een nekplooimeting. De nekplooimeting doen ze met een echo, hierop kunnen ze zien of de nekplooi verdikt is. Deze hoort op dat moment maximaal 3,5 centimeter dik te zijn, als deze dikker is kan het wijzen op een chromosoom of andere afwijking. Mocht de uitslag niet goed zijn kan je eventueel voor verder onderzoek een vlokkentest of vruchtwaterpunctie uit laten voeren. Let wel er bestaat hierdoor een kleine kans op een miskraam. In de meeste gevallen word de combinatietest door de verzekeraar vergoed (vraag dit voor de zekerheid na).

NIPT

Bij de NIPT wordt er alleen bloed afgenomen, dit kan pas wel vanaf elf weken zwangerschap. Na ongeveer tien dagen krijg je hier de uitslag van. Mocht de uitslag niet goed zijn kun je ook hier voor verder onderzoek een vlokkentest of vruchtwaterpunctie uit laten voeren. De NIPT wordt niet vergoed de kosten hiervan zijn €175,- en moeten vooraf betaald worden 

Betrouwbaar 

Allebei de testen zijn niet 100% betrouwbaar. Toch geeft de NIPT wel wat meer zekerheid. Hieronder staat een klein schema met hoeveel kindjes er met een bepaald syndroom ontdekt worden.

Combinatietest NIPT
85 van de 100 kinderen met downsyndroom 96 van de 100 kinderen met downsyndroom
77 van de 100 kinderen met edwardssyndroom 87 van de 100 kinderen met edwardssyndroom
65 van de 100 kinderen met patausyndroom 78 van de 100 kinderen met patausyndroom

Onze keuze

Bij Liam konden we nog geen NIPT uit laten voeren en kozen wij voor de combinatietest. Eigenlijk niet echt met een precieze reden, we hebben allebei geen afwijkingen in de familie maar vonden het toch een fijn idee dat je van te voren weer waar je aan toe bent. Je kan samen erover nadenken wat je gaat doen, of je een vervolgonderzoek wilt of wacht op de 20 weken echo. Of je het kindje wilt houden of toch besluit de zwangerschap te eindigen. 

Bij deze kleine man besloten we na enige twijfel voor de NIPT te gaan. Ook ditmaal met dezelfde reden. 

Wij hadden destijds een goede uitslag bij de combinatietest en ook nu bij de NIPT hadden we een goede uitslag. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik eigenlijk niet zou weten of ik verdere maatregelen zou nemen. Zolang je zelf niet in die situatie zit is dat lastig om daar verder over na te denken. 

Eigen keuze

Of je de test uit moet laten voeren en wat je verder voor stappen gaat ondernemen is voor ieder een eigen keuze. Elke zwangerschap is weer anders, elke ouder staat er weer anders in en gaat er weer anders mee om. Zelf vind ik dan ook niet dat wij hier over mogen oordelen. Er heerst onder elkaar altijd al een strijd en oordelen we al te veel over elkaar. 

Heb jij een van deze testen tijdens de zwangerschap uit laten voeren?

Voor verdere info raadpleeg allereerst het ziekenhuis of kijk even op site van de overheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge