Combinatietest

De combinatietest, wat is dat eigenlijk..?

Tijdens je zwangerschap kan je er voor kiezen om een combinatietest te laten doen. Door deze test te doen kun je er tijdens je zwangerschap achter komen of je kindje mogelijk bepaalde chromosoomafwijkingen heeft. Deze afwijkingen kunnen bijvoorbeeld het downsyndroom, het edwardssyndroom of het patausyndroom zijn.

Combinatietest

Bloedonderzoek

Tussen de 9e en de 14e week van je zwangerschap kan je bloed laten prikken voor de combinatietest. Dit wordt dan onderzocht in het laboratorium.

Nekplooimeting

Samen met het bloedprikken kunnen je tussen de 11e en de 14e week van je zwangerschap de nekplooimeting laten doen. Hier meten ze door middel van een echo de dikte van de nekplooi van je kindje op. Tijdens je zwangerschap heeft je kindje een soort van vochtblaasje onder de huid zitten. Dit wordt de nekplooi genoemd.
De dikte van de nekplooi hoort maximaal 3millimeter te zijn. Bij een kindje met kans op downsyndroom is deze meestal dikker. Hoe dikker de nekplooi is hoe groter de kans op een afwijking is.

Geen zekerheid

Natuurlijk kleven er aan deze test ook wat voor- en nadelen. Een voordeel van een combinatietest kan zijn dat je gerustgesteld kan worden over de gezondheid van je kindje, het nadeel is dan ook weer dat je onnodig ongerust kan worden. Deze test geeft dan ook geen volledige zekerheid, het kan best zijn dat je kindje bij een vervolgonderzoek kern gezond is.

Als de uitslag toch een verhoogde kans aangeeft, ga je verder in een vervolg onderzoek. Alleen dan kan er (meer) zekerheid worden gegeven of er ook daadwerkelijk afwijkingen zijn.

Onze keuze

Zelf hebben wij wel de keuze gemaakt om de combinatietest te doen. Dit omdat we graag wilden weten wat ons misschien te wachten zou staan. Of we een vervolgonderzoek zouden aangaan, en in welk traject we dan terecht zouden komen. Maar ook welke keuzes we misschien dan zouden moeten maken… Uiteindelijk kregen wij een positieve uitslag, en was en is onze kleine man kerngezond.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

 

8 thoughts on “De combinatietest, wat is dat eigenlijk..?

  1. Ik weet nog niet goed wat ik zou doen, ik denk wel dat ik de test wil doen, dat is mijn eerste gevoel. Maar dat komt misschien ook gezien wij “alles” al via het ziekenhuis moeten en dan ook maar alles moeten uitsluiten wat er uit te sluiten valt… Maar ik weet het niet hoe ik er ooit over denk als ik zwanger mag worden..
    Jessica onlangs geplaatst…Wat vind Jess – Stom! lijstjeMy Profile

    1. Doen wat je gevoel op dat moment zegt. Ik hoop het wel voor je dat je ooit een klein mensje in je armen mag sluiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge