mama

De mama van… | Minke de mama van Luca en Nola

De mama van

Elke week is er een andere mama aan het woord. Zij vertellen over de naam van hun kindje(s), hoe ze als moeder zijn en of het hun leven ook heel erg veranderd heeft…

Stel jezelf even voor…
Ik ben Minke, 27 jaar (januari 1990) en samen met Mark. Samen hebben we 2 prachtige kindjes gekregen. We wonen in een super huis in een mooie plaats, niet te groot en niet te klein. Ik ben thuisblijfmama en werk dus niet. Wat is dat fijn om te kunnen doen. Ik vind het leuk om me bezig te houden met bible journaling en bloggen op www.mamaminke.nl. Verder sport ik zo af en toe eens om de kilo’s die ik er aan heb gegeten, door het bakken wat ik samen met Luca doe, er weer af te krijgen.

Hoe heet je kindje(s)?
Mijn zoon heet Luca (Joshua is zijn doopnaam) en mijn dochter heet Nola (Esmee is haar doopnaam).

Hoe ben je op deze naam gekomen?
Voor Luca hadden we eerst een andere naam, maar de betekenis daarvan konden wij niet achter staan. Toen zaten we een keer in een kerkdienst waarbij ook the psalm project was en daarbij zat iemand die Luca heette (geen idee of je dat hetzelfde uitspreekt als onze Luca). We vonden het beide een leuke naam en die is het toen geworden. Joshua kwam ik tegen in de bijbel tijdens de voorbereiding van de uitslaapdienst wat ik toen deed. De betekenis, God redt, vond ik erg mooi. Vandaar dat wij voor deze doopnaam kozen.

Bij Nola vonden we het lastiger een naam te verzinnen. Ik wilde graag een naam die ik al een aantal jaar in mijn hoofd had, maar Mark vond die naam niet leuk. We wilden dat hij bij Luca zou passen en niet te standaard zou zijn. Ik ben toen alle namen die ik tegen kwam en leuk vond op gaan schrijven. Mark gaf daarna aan welke hij mooi vond en uiteindelijk bleef Nola over. Voor de doopnaam ging dat eigenlijk precies zo. We wilden geen gekke afkortingen (N.L. vonden we bijvoorbeeld niet leuk) en het moest wel passen samen. Het liefst had ik een bijbelse naam gehad, maar die konden we echt niet vinden. Toen kwam Mark met deze naam, mooie betekenis en is Esmee het geworden. We wilden wel graag een doopnaam omdat Luca ook een doopnaam heeft.Mama

Lijkt je kindje veel op papa of op mama?
Nola lijkt heel erg op mij. Haar uiterlijk, maar ook veel qua karakter. Een paar kleine trekjes van papa, maar verder een echte kopie van mij.
Luca heeft ook wel wat weg van mij, maar lijkt in veel ook op Mark. Zeker qua karakter is hij een kopie van Mark. Toen Luca net geboren was leek hij echt als twee druppels water op Mark. Je kon echt zien dat dat vader en zoon was. Super leuk was dat. Dat echte lijken op hem is wel weggetrokken.

Hoe kijk je terug op je bevalling?
Die van Luca vond ik niet zo fijn achteraf. Hij begon rustig, mijn vliezen braken met 39.6 weken. Toen verloor ik bloed en moest naar het ziekenhuis. Nog geen paniek of iets dergelijks, alles heel relaxed. Een aantal uur later en met weeën bleek dat Luca niet goed tegen de weeën kon, zijn hardslag daalde elke keer weer. Geen prettige ervaring met verpleegkundige gehad en uiteindelijk is het een spoedkeizersnee geworden. Ik zag Luca pas erg laat weer en heb toen helaas een postnatale depressie gehad die niet herkent en erkend is door de medische wereld. Het is uiteindelijk allemaal goed gekomen, maar dat had ik toch liever anders gezien.

De bevalling van Nola heb ik daarom iets meer in handen gehouden. Ik moest vanwege het bloedverlies terug naar het ziekenhuis. Eigenwijs als ik was deed ik dat pas met 20 weken. We mochten helaas toen ook niet meer terug naar de verloskundige. Gelukkig toen een hele fijne gynaecoloog gehad die alle controles en de geplande keizersnee heeft gedaan. Een prettige bevalling, zingende mensen om je bed is erg fijn, Nola mocht direct bij mij liggen en alles werd duidelijk gecommuniceerd. Er werd geluisterd naar wat wij als ouders wilden en we hadden super lieve verpleegkundigen. Een hele fijne ervaring.

Heb je de zwangerschap ook nog op een speciale manier bekend gemaakt?
Die van Luca hebben wij voor onze ouders een kaartje gekocht met daarop hoera een kleinkind. Deze gaven wij aan ze en zo kwamen ze te weten dat wij zwanger waren. Verder hebben we het gewoon verteld.
Bij Nola hebben we Luca een romper aangedaan waarop stond hoera ik word grote broer. Deze mocht hij aan iedereen laten zien. Op Facebook heb ik toen een foto van onze drie paar schoenen en een paar sokjes gezet waar ik de geboortedatums bij had geschreven. En dus ook een met vraagtekens en 2015. Niet heel bijzonder en uitgebreid, maar wel leuk vonden wij.

Wilde je toen je klein was altijd al mama worden?
Nee, ik wilde helemaal geen mama worden. Ik wilde advocaat worden en verder niets. Dat was mijn doel en dat ging ik doen. Tot ik Mark tegen kwam. Doel bijgesteld, die advocaat ben ik nooit geworden en mama dus wel. Beste beslissing ooit!

Hoe omschrijf jij jezelf als mama?
Ik ben een rustige mama die veel samen wil doen, maar ook tijd voor zichzelf nodig heeft. Ze mogen heel veel van me en ik word niet heel snel boos, maar sommige dingen vind ik niet kunnen. Als ik dan boos wordt dan ben ik ook echt boos en dat weten ze ook.

Vertel eens, vind je dat je leven veel verandert is sinds je mama bent?
Ja best wel. Je kunt niet zomaar meer de deur uit gaan en als je al de deur uit gaat duurt het ook een stuk langer. Maar het heeft ook veel gegeven. De zorg voor een ander, klein kindje. Iets dat belangrijker is dan jij zelf. Het mooiste wat er is. Ik ben volwassener geworden, kijk anders tegen dingen aan en vind andere dingen belangrijker. Voor dat we kinderen kregen maakte ik me druk om hoe ik er uit zag en wanneer ik weer met iemand kon afspreken. Nu maak ik me druk om mijn kinderen als ze ziek zijn, of ze het wel naar hun zin hebben en hoe we bepaalde zaken opvoedkundig gaan aanpakken.

Wat zou je nog heel graag aan je kindje(s) mee willen geven?
Wees trots op wie je bent, er is er maar 1 van jou. Je bent uniek en bijzonder. Heb respect voor andere mensen, behandel ze zoals je wil dat zij jou behandelen.

1 thought on “De mama van… | Minke de mama van Luca en Nola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge