mama

De mama van… | Nicki de mama van Mimiko

De mama van…

Elke week is er een andere mama aan het woord. Zij vertellen over de naam van hun kindje(s), hoe ze als moeder zijn en of het hun leven ook heel erg veranderd heeft…

Wie ben je?
Ik ben Nicki Yoshihara, 40 jaar jong en ik ben ruim 5 jaar geleden naar Tokio, Japan verhuisd. Ik ben hier mijn eigen bedrijfje begonnen. (Tokiotours) en organiseer rondleidingen in Tokio en Kyoto met Nederlandse gidsen. www.tokiotours.com voor meer informatie.
Mijn hobbies zijn; Uitslapen (haha, weinig kans als mama), lezen, tv series kijken en leuke dingen doen met mijn dochtertje.

Hoe heet je kindje(s)?
Mijn dochterje is nu 2,5 en heet Mimiko

Hoe ben je op deze naam gekomen?
Mimiko is een tekenfilmfiguurtje in de Japanse anime serie panda ko panda. Het betekent “mooi kind”. We hadden twee namen voor onze dochter. Als ze op 7 juli geboren zou worden (uitgerekende datum) dan zou ze Miori gaan heten 7juli is een feestdag gebaseerd op een Japans sprookje gebaseerd op een princes die verliefd is op een boerenzoon. Het is hen verboden om elkaar te zien, maar 1x per jaar dan komen de zwaluwen bij elkaar en spreiden hun vleugels over elkaar om een brug te bouwen voor de princes en de boerenzoon om elkaar te zien. De princes en de boerenzoon wonen in het universum en de rivier tussen hen in is de melkweg. Onze dochter is op 3 juli al geboren dus werd het Mimiko. We wilden graag een naam die zowel in het Nederlands, Engels als in het Japans goed uit te spreken is en het liefst eentje die ook in Japanse karakters geschreven kan worden. Nu is het zo dat Japanners moeite hebben met sommige klanten en andere klanten überhaupt niet voorkomen in het Japans, dus veel viel af. Daarbij zijn er ook nog hostess clubs waar mannen tegen betaling worden vermaakt door een jongedame (alleen conversatie, geen gekke dingen hoor), alleen die dames hebben vaak een “stage name”. Die naam is in principe altijd westers zoals bijvoorbeeld “Rose” of “Violet” of iets dergelijks dus er vielen best veel namen al af.

Mama

Lijkt je kindje op papa of op mama?
Qua uiterlijk lijkt Mimiko het meeste op mij (de mama), maar wel met wat Japanse invloeden (mijn man is Japanner). Ik heb blond haar en groene ogen en Mimiko heeft lichtbruin haar en bruine ogen.
Qua karakter is ze een beetje een mix. Ze weet heel goed wat ze wel en niet wil en kan gemakkelijk beslissingen nemen (dat had ze vanaf dat ze een baby was al) en dat heeft ze van mij. Ze is totaal niet verlegen en probeert altijd contact met mensen te leggen. Dat heeft ze juist weer van mijn man. Die is ook heel extravert.

Hoe oud was je toen je erachter kwam dat je zwanger was en hoe oud was je bij de bevalling?
Ik was 36 toen ik merkte dat ik zwanger was en 37 jaar toen Mimiko was geboren.

Hoe was je bevalling?
De bevalling duurde erg lang. Ik arriveerde in het ziekenhuis om 11u ’s avonds. De volgende dag om 5u ’s middags vertelde de gyneacoloog me dat ik pas 2cm ontsluiting had en dat de baby pas de volgende ochtend geboren zou worden. Ik zat er toen inmiddels aardig doorheen dus heb ik toen een ruggenprik genomen, daarna ging het wel beter. Jammergenoeg wist ik niet dat mijn arts erom bekend stond om bij iedereen in te knippen of het nu nodig is of niet. Dat heeft hij bij mij ook gedaan dus dat vond ik achteraf gezien wel heel vervelend.

Heb je de zwangerschap ook nog op een speciale manier bekend gemaakt?
Ik heb een enveloppe meegenomen naar Nederland met wat echo fotootjes erin (in Japan krijg je bij elke afspraak standaard ook een echo) en die enveloppe gaf ik aan mijn ouders en schoonmoeder zonder iets te zeggen. Na een paar minuten viel het kwartje en toen waren ze super blij.

Heb je altijd al mama willen worden?
Nee, eerlijk gezegd niet. Toen ik nog in Nederland woonde leek het me niks om te moeten werken en dan daarbij nog een of meerdere kinderen te hebben. Je hebt het al zo druk met werk en het huishouden en dan ook nog de zorg voor kinderen erbij. Dat leek me super zwaar. Toen ik naar Japan toe ging begon het pas eigenlijk een beetje te kriebelen.

Hoe omschrijf jij jezelf als mama?
Ik zit in een luxe positie dat ik mijn eigen bedrijf heb en daardoor mijn tijd zelf in kan delen. Mijn dochter gaat 3x pw naar international school tot half 3 en ze heeft 1x pw een Japanse lerares voor een paar uur, dus ik probeer mijn werk zoveel mogelijk in te plannen op tijden dat zij er niet is. De tijd die we samen hebben probeer ik wel zoveel mogelijk samen met haar door te brengen en leuke dingen met haar te doen. Tokio is gelukkig erg kindvriendelijk met veel leuke speeltuinen en indoor speelplekken.

Ben je een werkende- of een thuisblijf mama?
Een beetje ertussenin. Ik werk wel, maar vanuit huis en part-time dus dat is wel fijn. Enige nadeel is dat ik tijdens vakanties ook elke dag een paar uur moet werken omdat mijn mailbox elke dag wel vol zit met nieuwe mail.

Is je leven veel verandert sinds je mama bent?
Ja, mijn leven is wel erg verandert. Vroeger kon ik doen en laten waar ik zin in had en wanneer ik zin had. Sowieso deed ik toen de rondleidingen ook zelf. Dat is nu lastig in te plannen met de school van mijn dochtertje dus ik werk nu alleen nog achter de schermen.
Toen Mimiko nog niet geboren was, had ik ook nog Japanse les erbij. Daar heb ik nu ook geen tijd meer voor, maar mijn Japans is nu op het niveau dat ik in ieder geval een gesprek in het Japans kan voeren mits het niet al te moeilijk is qua onderwerpen dus vind ik het op zich wel goed zo.
Uitgaan doen we nu niet meer zoveel samen aangezien Mimiko dan vaak pas heel laat gaat slapen dus dat vind ik niet zo’n prettig idee. Op zich vind ik het niet zo heel erg. Ik heb op zich vrij veel vrijheid in de uren dat ze naar school gaat dus ik kan de meeste dingen wel in die tijd inplannen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge