Zwangerschapshormonen of zwangerschapsdemonen?

img_0214.jpeg

In het begin moet je lichaam nog heel erg wennen aan de overvloed van hormonen. Dit uit zich in vervelende zwangerschapskwaaltjes. De ene vrouw heeft daar meer last van dan de andere. Deze kwaaltjes worden veroorzaakt door verschillende hormonen. Sommige vrouwen noemen ze daarom ook wel eens zwangerschapsdemonen.

Hieronder een rijtje van hormonen die onder andere een belangrijke rol tijdens de zwangerschap spelen.

HCG = humaan choriongonadotrofine): De bevruchte eicel produceert het HCG-hormoon. Dit hormoon bevindt zich dus ook in je urine waardoor het met een zwangerschapstest mogelijk is dit hormoon op te sporen.

Oestrogeen en progesteron: Oestrogeen wordt aangemaakt door de eierstokken terwijl progesteron wordt aangemaakt door het gele lichaam (corpus luteum) en later tijdens de zwangerschap door de placenta. Ze zorgen ervoor dat de bevruchte eicel zich kan innestelen in het baarmoederslijmvlies en ze stimuleren de borsten tot het produceren van melk.

Oxytocine: Oxytocine zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt tijdens de bevalling. Het is niet zo dat dit hormoon de bevalling in gang zet. Tegen het einde van de zwangerschap wordt de baarmoeder er gevoeliger voor, waardoor de bevalling op een gegeven moment kan beginnen. Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd: hoe beter het lukt tijdens de bevalling te ontspannen, hoe meer oxytocine je aanmaakt. Dat zorgt weer voor betere weeën.

Prostaglandine: Kan de ontsluiting bevorderen.

Endorfine: Dit heeft vooral een invloed op je humeur.

Prolactine: Dit hormoon regelt de aanmaak van moedermelk en heeft een rustgevend effect. Het hormoon bereid je borsten tijdens de zwangerschap voor op de borstvoeding.

Relaxine: Wat het hormoon relaxine precies doet tijdens de zwangerschap is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk maakt het samen met progesteron de gewrichtsbanden in je bekken losser, waardoor je baby makkelijker geboren kan worden. Ook wordt gedacht dat relaxine een rol speelt bij het op gang komen van de bevalling.

MSH (melanocyt-stimulerend hormoon): Door dit hormoon maak je meer pigment aan. Je moedervlekken en tepelhoven worden donkerder, je hebt kans op een zwangerschapsmasker in je gezicht en je kunt een de bekende zwangerschapsstreep op je buik krijgen.

Sommige van deze zwangerschapshormonen kunnen al weer binnen 48 uur na de bevalling voor een groot deel uit je lichaam verdwenen zijn terwijl anderen nog een langere tijd kunnen blijven.

Een kleine greep uit de vervelende kwaaltjes.

De kwaaltjes waar je onder andere gedurende de zwangerschap last van kan hebben zijn: vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn, emotionele buien, brandend maagzuur, bekkenpijn, rugpijn, vaak plassen, verhoogde vaginale afscheiding, constipatie, spataders, aambeien, kramp, pigmentvlekken, bloedend tandvlees, jeuk.

Waar had ik zelf last van?

Zelf heb ik helemaal niet echt hele vervelende kwaaltjes gehad. De eerste weken ben ik best wel moe geweest, ook had ik heel erg last van krampen. Dit ging over in vermoeidheid. Met dertien weken was die vermoeidheid gelukkig van de ene op de andere dag vertrokken. Tot ik met zestien weken last van mijn stoelgang kreeg. Hier heb ik tot ik haast 30 weken zwanger was heel erg last van gehad. Ook begon op een gegeven moment het maagzuur op te spelen en hield ik vocht vast waardoor ik het carpale tunnelsyndroom kreeg. Tot slot kreeg ik ondanks het goede smeren in de allerlaatste week nog striae rond mijn navel en een paar strepen op mijn ene borst. Gelukkig zie je er ondanks het vele zonnen niet heel veel meer van.

Heb je zelf last van kwaaltjes gehad? En heb je hier je hele zwangerschap last van gehad?

Liefs,

Mèlanie

1 thought on “Zwangerschapshormonen of zwangerschapsdemonen?

  1. De eerste 16 weken misselijk en ongeveer 1 keer per dag overgeven. Er waren ook dagen dat ik helemaal niet moest overgeven, heerlijk was dat. Verder was ik het eerste trimester ook best moe en ja ik moest ook wel veel plassen inderdaad, maar dat vond ik nog niet eens zo erg. En verder eigenlijk niet heel veel kwaaltjes gehad. Dat maagzuur lijkt me ook heel naar en vocht vasthouden ook! Gelukkig verdwijnt het allemaal snel na de zwangerschap 😉
    Angela Lodder onlangs geplaatst…Deze blogs vonden jullie het leukst! – Januari 2016My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge